Welkom bij Grachtenrondvaart Sneek!

Ons verhaal begint in 2013, toen het beurtscheepje de “Ald Fryslân” haar eerste gasten de Sneker grachten vanaf het water liet zien. Sinds onze oprichting hebben we vele gasten mogen rondvaren door Sneek en omstreken en zijn we inmiddels uitgegroeid tot een heus begrip in Sneek. Wat begon als een klein initiatief met één historisch schip dat onder de laagste bruggetjes van Sneek door kon varen, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met meerdere bijzondere schepen die elk hun eigen unieke verhaal vertellen. Elk schip is zorgvuldig gerestaureerd en voldoet aan de moderne en milieuvriendelijke normen.

Uniek varen

Wat is er nu leuker dan de grachten van Sneek met al haar lage bruggetjes en grachtenpanden te bewonderen vanaf een historisch schip? Momenteel heeft Grachtenrondvaart Sneek drie schepen in de vaart, die elk een bijzonder verhaal vertellen. Naast ons doel om cultureel varend erfgoed te behouden, varen we ook nog eens heel milieubewust! Sinds 2017 varen we namelijk ook elektrisch, dit is niet alleen stil, maar ook nog eens vrij van uitstoot van uitlaatgassen. ’s Nachts wordt het accupakket opgeladen met groene stroom, waar we dan een ruime dag mee kunnen varen. Alle schepen zijn verzekerd en beschikken, waar nodig, over de juiste certificaten.

Beurtschip de “Ald Fryslân” is in 2013 aangekocht en met expertise en oog voor het kleinste detail gerestaureerd naar haar voormalige glorie. Het schip is van het type “luxe motorschip” en heeft een bijzonder klein formaat van 12 x 2.65 x 0.60 meter. Het beurtschip deed vroeger dienst als melk-, groente en postvervoerder en voer door de kleinste slootjes en vaartjes naar de Friese dorpen en steden toe. Het schip past perfect in het Sneker stadsbeeld van 1900, toen de grachten vollagen met beurtschepen.

Momenteel pronkt de “Ald Fryslân”, wanneer ze geen dienst doet, voor het theater waar ze een historische ligplaats heeft. In 2023 mocht de boot met trots de titel “Boot van het jaar” dragen!

Praam “De Rietsnijder” werd in 2017 gered van de sloop en vakkundig teruggebracht naar haar voormalige glorie. De praam vaart nu volledig elektrisch, dit is nagenoeg geruisloos, efficiënt en er worden geen fossiele brandstoffen verbruikt. Naam “De Rietsnijder” is gebaseerd op het verleden van de praam, het scheepje werd met de kop een rietkraag ingevaren waarna de rietsnijder met behulp van een rietsnit het riet sneed.

In 2023 werd een derde schip in de vaart genomen, een koolvlet die tevens onder alle lage Sneker bruggetjes door kan. Het is een traditionele Nederlandse platbodem die ondiepe vaartjes kan bevaren en zo alle intieme plekjes van Sneek kan bereiken. Vroeger deed het schip dienst als groentevervoerder en was het beeldbepalend voor talloze Nederlandse tuindersgebieden, nu vaart het volledig elektrisch door de Sneker grachten.

Maak kennis met de schippers

Ontmoet onze enthousiaste skippers (Fries voor schippers), ze zijn niet alleen bekwaam in varen maar beschikken ook over uitgebreide kennis van (historisch) Sneek. Ze nemen u mee op een tocht door onze prachtige grachten waar ze hun favoriete verhalen met u delen en verborgen pareltjes laten zien.

Maatschappelijk betrokken

Grachtenrondvaart Sneek heeft als doel de geschiedenis van Sneek vanaf het water te delen door middel van rondvaarten. Dit doen we op een bijzondere manier met historische rondvaartboten, waardoor we dit cultureel varend erfgoed op een verantwoorde manier behouden.

Daarnaast leveren wij een bijdrage bij diverse evenementen zonder winstoogmerk, onze schepen zijn zo aanwezig bij de opening van de Sneekweek, de rubberbootrace, de Elfstedentocht op de waterfiets en Tsjillen in Bolsward. Verder werken we samen met het FSM, de VVV, OBW grachtenconcert, houtzaagmolen “De Rat” in IJlst en nemen we vrijwilligers mee voor een rondvaart. We promoten Sneek door BNers de grachten vanaf het water te laten zien, denk aan: André van Duin en Janny van der Heijden in “Denkend aan Holland 2021”. Ook Maarten van der Weijden mochten we tijdens zijn Elfstedenzwemtocht door de Stadsgracht loodsen en naar IJlst begeleiden.

Volle kracht vooruit!

Vanaf heden varen we weer zes dagen per week de historische grachtenrondvaart! Gaat u een rondje met ons mee op een historische rondvaartboot? Boek nu je tickets en beleef een geweldige ervaring op de Sneker Grachten!